İçeriğe geç

Çanakkale Köprüsüne Gelen Ekler Ayrılır Mı

Boğaz köprüsüne gelen ekler ayrılır mı?

Yani şöyle: “Boğaziçi Köprüsü’nde” kesme işaretiyle ayrılmışken, “Bizim Boğaziçi Köprümüz” iyelik eki aldığı için küçük harfle yazılmıştır.

Şehirlere gelen ekler nasıl ayrılır?

Şehir ve ülke adlarındaki türemiş ekler bir kesme işaretiyle ayrılır. – Bu yaz Londra’ya seyahat etmeyi gerçekten dört gözle bekliyorum. – Babam her yıl birkaç kez Bursa’ya gider. Özel hayvan adlarına türemiş bir ek eklendiğinde kesme işareti kullanılır.

Müzeye gelen ekler ayrılır mı?

Hayır, ayrılamaz. Sadece kurum ve kuruluşların isimlerine eklenen ekler…

Kongreye gelen ekler ayrılır mı?

– Kurum ve kuruluş adlarındaki ekler kesme işareti ile ayrılmaz.

Köprü isimlerine gelen ekler ayrılır mı?

Saray, konak, han, kale, köprü, abide vb. İsimlerindeki çekim ekleri kesme işaretiyle ayrılır: Dolmabahçe Sarayı’ndan Çankaya Köşkü’ne, Ankara Kalesi’nden Çanakkale Şehitliği’ne.

Çanakkale Boğazı’na gelen ekler nasıl yazılır?

Konum içeren özel isimlerin kısaltılmış telaffuzlarında, son ekten önce bir kesme işareti kullanılır. Bu kelime sıklıkla yanlışlıkla Dardanelles olarak yazılır.

Boğaziçi Köprümüz nasıl yazılır?

a) Boğaz Köprüsü ve b) Boğaz Köprüsü (mahalle) örneklerine bakalım: Her ikisine de iyelik ekleri ekleyelim: a) Boğaz Köprümüzde, b) Boğaz Köprümüzde. Örnek a geleneksel söylemde garip görünüyor. Boğaz Köprümüzde daha doğrudur. Ayrı yazıldığı için köprü artık özel bir isim değildir. İkinci örnekte yanına yazılmış özel bir isimdir…

Çanakkalem nasıl yazılır?

Özel isim olduğu için büyük harflerle yazılmalı ve eki ayrı yazılmamalıdır. Bu kelime sıklıkla Çanakkale veya Çakkale olarak yanlış yazılır. Doğru kullanımı Çanakkale olmalıdır.

Hangi ekler ayrılmaz?

Uyarıda, “Kurum, kuruluş, organ, birlik, yerleşim yeri ve iş yeri adlarındaki ekler kesilerek ayrılamaz” denildi.

Çanakkale Köprüsü nasıl yazılır?

Saray, köşk, han, kale, köprü, kule, abide vb. Tüm yapı adlarının sözcükleri büyük harfle başlar: Dolmabahçe Sarayı, İshakpaşa Sarayı, Çankaya Köşkü, Horozlu Han, Ankara Kalesi, Alanya Kalesi, Galata Köprüsü, Mostar Köprüsü, Beyazıt Kulesi, Zafer Anıtı, Bilge Kağan Anıtı vb.

Osmanlı Köprüsünün nasıl yazılır?

Saray, konak, han, kale, köprü, anıt vb. Yapı adlarının tüm kelimeleri büyük harfle başlar: Topkapı Sarayı, Dolmabahçe Sarayı, İshakpaşa Sarayı, Çankaya Konağı, Horozlu Han, Ankara Kalesi, Alanya Kalesi, Galata Köprüsü, Fatih Sultan Mehmet Köprüsü, Mostar Köprüsü, Beyazıt Kulesi, Zafer Anıtı, Bilge Kağan Anıtı.

Ayasofya Müzesi nasıl yazılır?

Ayasofya, Mustafa Kemal Atatürk’ün emri ve Bakanlar Kurulu kararıyla 1 Şubat 1935’te müzeye çevrilerek ziyarete açılmıştır (Ayasofya Müzesi, 2019).

Hafta sonu nasıl yazılır?

Türkçe Dil Kurumu’nun tanımladığı şekliyle “hafta sonu” kelimesinin doğru yazımı “Wochenende”dir. Diğer yazımlar yanlış kabul edilir. En yaygın yanlış kullanım “Wochenende”dir. Doğru dil kullanımı için doğru yazıma dikkat etmek önemlidir.

İş birliği nasıl yazılır?

İşbirliği kelimesi Türkçe’de iki farklı kelimenin birleşmesinden oluşan bir söz öbeğidir. Türk Dil Kurumu (TDK) kurallarına göre cümleler ayrı ayrı yazılır. Bu nedenle işbirliği kelimesinin doğru yazımı işbirliğidir. İşbirliği olarak yazmak yanlıştır.

Özel günlere gelen ek ayrılır mı?

Cümlede kesme işareti; – Özel isimleri diğer sözcüklerden ayırmak için, – Kısaltmaları, harfleri, rakamları ve ekleri ayırmak için, – Belirli bir tarihi belirten ay ve gün isimlerinin eklerini ayırmak için kullanılır.

Boğaz köprümüzün nasıl yazılır TDK?

UYARI: Sonunda 3. tekil şahıs iyelik eki bulunan özel bir ada, başka bir iyelik eki eklendiğinde kesme işareti içermez: Boğaz Köprümüzün güzelliği, Amik Ovamızın bitki örtüsü, Kuşadası’ndaki liman, vb.

İyelik eki nedir örnek?

Türkçede iyelik ekleri -(i)m, -(i)n, -(s)i, -(i)miz, -(i)niz ve -leri’dir. Bu ekler, ses uyumlarına uyması için diğer dar ünlüler (ı, u, ü) kullanılarak da oluşturulabilir: benim arabam, senin şaton, Ayşe’nin kedisi, bizim ev, senin okulun, onun mahallesi.

Osmangazi Köprüsü nasıl yazılır?

Bu kelime sıklıkla Osman gazi, osman gazi, osmangazi olarak yanlış yazılır. Doğru kullanımı Osmangazi olmalıdır.

Kısaltmalara gelen yapım ekleri nasıl yazılır?

Küçük harflerle kısaltmalar eklendiğinde, kelimenin telaffuzu esas alınır: cm, kg, mm… Büyük harflerle kısaltmalar eklendiğinde, kısaltmanın son harfinin telaffuzu esas alınır: BDT’ye, TDK’den, THY’de, TRT von, TL…

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir