İçeriğe geç

Türkiyede Biyografi Ne Zaman Ortaya Çıktı

Türk edebiyatında ilk biyografi nedir?

Çağatay yazarlarından Ali Şir Nevai, 16. yüzyılda “Mecâlis’ün-Nefâis” adlı eseriyle Türk edebiyatında biyografi türünün ilk örneğini vermiştir.

En eski Türk biyografisi kimdir?

Anadolu’da yazılan ilk tezkire Sehi Bey’e ait olup Heşt Behişt (Sekiz Gök) adını taşır.

Türk edebiyatında biyografi sözcüğü yerine ne kullanılır?

Hayat hikâyesi veya hayat hikayesi olarak da adlandırılır. Eski edebiyatımızda bu türe tercüme-i hal denirdi. Divan edebiyatında ise biyografi türüne benzer eserlere tezkire denir.

Biyografinin eski adı nedir?

Biyografi kelimesi Fransızca kökenlidir. Yaşam anlamına gelen “bio” ve yazı anlamına gelen “graphie” kelimelerinin birleştirilmesiyle oluşmuş bir kelimedir. Bu kelimenin Türk edebiyatındaki ilk örneği, Tanzimat döneminde kullanılan “tercüme-i hali” olan CV kelimesidir. Divan edebiyatındaki karşılığı ise “Tazkire”dir.

Türkiye’de biyografi yazımı ne zaman ortaya çıkmıştır?

16. yüzyılda özgün eserlerin üretilmeye başlandığı en önemli alanlardan biri de biyografik tarih yazımı türüdür. Osmanlı tarih yazımının bir türü olan biyografi alanında ilk bağımsız eserler çok geç bir dönemde yazılmıştır.

Biyografiyi kim buldu?

Biyografi terimi ilk kez 1683 yılında John Dryden tarafından kullanılmıştır.

Tarihteki ilk Türk kimdir?

Türkler tarihe ilk olarak M.Ö. 1050’de Çin’de Zhou Hanedanlığı’nı kurduklarında girdiler. Çin’deki egemenlikleri M.Ö. 247’ye kadar uzanıyor. Hükümdarı Teoman adında bir adam olan Hun Türkleri’ne kadar sürdü, M.Ö.

İlk biyografik roman nedir?

Biyografik deneyimlere sahip olmasına karşın Türk edebiyatında biyografik roman türünün ilk örneği Hasan Ali Yücel’in 1932’de yayımlanan “Goethe: Bir Dahinin Romanı”, ikinci eseri ise Mehmet Emin Erişirgil’in 1951’de yayımlanan “Bir Aydın Adamın Romanı: Ziya Gökalp” adlı eseridir. Dinamo, Serander Yayınları, Erzurum.

Türklerin en eski atası kim?

Türk, Turok veya et-Türk (Arapça: الترك ابن يافث), Türk ve Arap mitolojisine göre, tarihsel olarak yaşamış ve nesillerini bugün de sürdüren tüm Türk halklarının efsanevi atasıdır. Efsaneye göre, Türk, Jafes’in oğludur. Japheth, Nuh’un oğludur ve hem İncil’de hem de Kuran’da adı geçmektedir.

Biyografinin diğer adı nedir?

Biyografi veya yaşam öyküsü, bir kişinin yaşamını ayrıntılı olarak anlatan bir edebiyat türüdür. Bir kişi kendi yaşamını anlattığında buna otobiyografi denir ve yaşam öyküleri şairler tarafından anlatıldığında buna tezkire denir.

Otobiyografi ve biyografi arasındaki fark nedir?

Otobiyografide anlatıcı birinci kişidir, biyografide ise üçüncü kişidir. Biyografiler, bilgi, belge ve tanıklıklara dayalı nesnel bir dille yazılır. Yazarın iç dünyasını anlatan otobiyografiler ise anılara ve hatıralara dayanır. Bu nedenle otobiyografi yazarı, biyografi yazarı kadar nesnel olmayabilir.

Biyografinin divan edebiyatındaki karşılığı nedir?

Klasik Türk edebiyatında tezkire, biyografinin karşılığıdır. XVI. yüzyıldan XX. yüzyılın başına kadar Türk edebiyatında 36 tezkire yazılmıştır. Tezkireler, o dönemin şairlerinin hayatı, edebi kişilikleri ve eserleri hakkında bilgi içerdiği için bilim camiası için önemli kaynaklardır.

Biyografinin genel özellikleri nelerdir?

Bir biyografiyi karakterize eden nedir? Hayatı hakkında yazılan kişi tarafından değil, bu hayatı araştırmış, bilgi ve belgelere erişmiş veya hayatını yakından deneyimlemiş kişiler tarafından yazılır. Bilgi tarafsız ve gerçekçi olmalıdır. … Kronolojik sıra korunabilir.Daha fazla makale…

İlk otobiyografi örneği nedir?

Otobiyografi türünün tarihine bakıldığında Rousseau’nun İtiraflar (Les Confessions 1781-88) adlı eserinin, günümüz modern otobiyografi türünün ilk örneği olduğu kabul edilir.

Tezkire bir biyografi mi?

Tezkireler ile Biyografiler Arasındaki Farklar: – Biyografiler nesnel bir bakış açısıyla yazılırken, Tezkireler daha öznel bir bakış açısıyla yazılır, – Biyografiler bilgi aktarmayı amaçlarken, biyografiler eleştirme veya övgüyü amaçlar, – Açık ve sade bir dil kullanılırken, biyografiler ve Tezkireler daha süslü bir dille yazılır.

İlk biyografik roman nedir?

Biyografik deneyimlere sahip olmasına karşın Türk edebiyatında biyografik roman türünün ilk örneği Hasan Ali Yücel’in 1932’de yayımlanan “Goethe: Bir Dahinin Romanı”, ikinci eseri ise Mehmet Emin Erişirgil’in 1951’de yayımlanan “Bir Aydın Adamın Romanı: Ziya Gökalp” adlı eseridir. Dinamo, Serander Yayınları, Erzurum.

Türk edebiyatında ilk hikayenin adı nedir?

Ahmet Mithat Efendi, Kıssadan Ayrı ve Letâif-i Rivâyat (1870-1893) adlı eserleriyle hikâye türünün ilk yerli örneklerini vermiştir. Müsâmeretnâme’yi aynı yıl Emin Nihat Bey yazmıştır.

Edebiyat biyografi nedir?

Biyografi veya yaşam öyküsü, bir kişinin yaşamını ayrıntılı olarak anlatan bir edebiyat türüdür. Bir kişi kendi yaşamını anlattığında buna otobiyografi denir ve yaşam öyküleri şairler tarafından anlatıldığında buna tezkire denir. Biyografiler, eğitim, iş, ilişkiler ve ölüm gibi temel olaylardan daha fazlasını içerir.

Tezkire bir biyografi mi?

Tezkireler ile Biyografiler Arasındaki Farklar: – Biyografiler nesnel bir bakış açısıyla yazılırken, Tezkireler daha öznel bir bakış açısıyla yazılır, – Biyografiler bilgi aktarmayı amaçlarken, biyografiler eleştirme veya övmeyi amaçlar, – Açık ve sade bir dil kullanılırken, biyografiler ve Tezkireler daha süslü bir dille yazılır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir