İçeriğe geç

Gümüşhane Halkına Neden Halt Denir

Gümüşhane halkı nereden gelmiştir?

Türkmen akınlarından önce bölgeye Hazarlar, Peçenekler ve Çepniler gibi Türk kabileleri yerleşmişti. Çepniler 24 Oğuz kabilesinden biri olup Anadolu’nun fethinde ve Türkleşmesinde önemli rol oynamışlardır.

Gümüşhane’ye neden Gümüşhane demişler?

Doğu Anadolu ile Karadeniz Bölgesi arasında, tarihi Çin-Trabzon İpek Yolu üzerinde, tarih ve doğal güzelliklerin birleştiği, zengin gümüş madenlerinden dolayı Gümüşhane adını alan bir ildir.

Gümüşhane kimden ayrıldı?

Tanzimat’ın ilk yıllarında Osmanlı Devleti’nin Batı kaynaklı idari yapılanma değişikliği nedeniyle Gümüşhane, Erzurum’dan ayrılarak Trabzon Vilayeti’ne bağlı bir liva haline getirildi.

Gümüşhane’nin ismi neden Gümüşhane?

Şehir, adını yakındaki gümüş madenlerinden almıştır. Bizans döneminde şehrin bulunduğu bölge Haldia (Çaldiya) olarak biliniyordu. 17. yüzyıldan itibaren yerleşim yeri Osmanlı kaynaklarında Gümüşhane olarak adlandırıldı.

Gümüşhane halkı Rum mu?

Gümüşhane ve çevresinde Hıristiyan nüfusun daha erken yayılmasının önemli nedeni, Trabzon-Pontus Yunan devletidir. Nüfus mübadelesi ve sürgüne kadar, Ortodoks ve Gregoryen nüfusun yaklaşık yüzde 30’u hala bölgede yaşıyordu ve sonraki yıllarda İslam, yüzde 100’lük bir payla baskın inanç sistemi haline geldi.

Gümüşhane Türkleri hangi boydan?

Bölgeye gelen ilk Türk kabilesi Çepnilerdi. Daha önce Ardasa olarak adlandırılan ilçe, Selçuklu Sultanı Tuğrul Bey’in kuzeydoğu seferi sırasında çadırını Torul’da kurmasından sonra Torul adını aldı.

Gümüşhane Alevi mi?

Gümüşhane’deki ana dini renk Sünniliktir. Ancak son yıllarda, il halkı arasında geleneksel olarak var olan Alevi inancına ek olarak, Şii mezhebinin üyeleri de ortaya çıkmıştır.

Kelkit halkı nereden gelmiştir?

1058 yılında Tuğrul Bey’in kardeşi İbrahim Yinal Bey, Kelkit ve çevresini fethetti. Bu dönemde yoğun Türkmen aşiretleri Kelkit ve çevresine göç ederek yerleştiler.

Gümüşhaneyi kim fethetti?

Nihayet 1514 yılında Yavuz Sultan Selim tarafından ele geçirilerek Osmanlı topraklarına katılmıştır. Kanuni Sultan Süleyman (1520/1566) İran seferi sırasında Harşit Vadisi’nden geçerken, gümüş madeninin bulunduğu eski Gümüşhane bölgesinin geliştirilmesini emretmiş, böylece buraya 50 ev ve Süleymaniye Camii inşa edilmiştir.

Gümüşhane laz mı?

Türk milliyetçiliği ve edebiyatının en önemli isimlerinden biri olan Hüseyin Nihal Atsız, baba tarafından Torul’ludur. Gümüşhane ilimiz Karadeniz bölgesinde olduğu için “Laz var mı?” gibi sorularla karşılaşabilirsiniz. Gümüşhane’de Laz yerleşimi yoktur.

Gümüşhane’de neden çok kilise var?

Tarihi İpek Yolu üzerinde bulunan Gümüşhane, zengin madenleriyle tarih boyunca birçok medeniyete ev sahipliği yapmıştır. Gümüşhane’de uzun yıllar varlığını sürdüren medeniyetler ibadetlerini yerine getirmek için birçok kilise inşa etmişlerdir.

Gümüşhaneli ünlüler kimler?

Bu şehirlerden biri olan Gümüşhane’nin 7 ünlü ismini haberimizde derledik… TARIK AKAN. BEREN SAAT. CENK EREN. YUSUF GÜNEY. ERTUĞRUL SAĞLAM. OSMAN YAĞMURDERELİ PINAR ALTUĞ ATACAN.

Gümüşhane il olmadan önce hangi ile bağlıydı?

Osmanlı döneminde Gümüşhane, Erzurum ve daha sonra Trabzon Beylerbeyliği sınırları içerisindeydi. Örneğin, Kâtib Çelebi’nin Cîhannümâ’sında şehir Erzurum’un bir parçası olarak gösterilirken, Evliya Çelebi’nin seyahatnamesinde şehir Trabzon vilayetinin bir parçası olarak gösterilir.

Gümüşhaneliler nereli?

Gümüşhane, Doğu Karadeniz bölgesinde bulunan Türkiye’nin bir ilidir. Doğuda Bayburt, batıda Giresun, kuzeyde Trabzon ve güneyde Erzincan ile komşudur. Gümüşhane ilinin nüfusu 141.702’dir. Bu nüfusun %75’i şehirlerde yaşamaktadır (2020 sonu). İlin alanı 6,4 hektardır.

Gümüşhane nüfusu neden az?

Gümüşhane’nin nüfusu 2018 yılında 162 bin 748 iken 2020 yılında 141 bin 702’ye geriledi. 2021 yılında 150 bin 119’a yükselen nüfus, 2022 yılında yeniden düşüşe geçti. Nüfus azalmasının şehir dışına göç ve düşük doğum oranları gibi faktörlerden kaynaklandığı düşünülüyor.

Gümüşhaneliler nereli?

Gümüşhane, Doğu Karadeniz bölgesinde bulunan Türkiye’nin bir ilidir. Doğuda Bayburt, batıda Giresun, kuzeyde Trabzon ve güneyde Erzincan ile komşudur. Gümüşhane ilinin nüfusu 141.702’dir. Bu nüfusun %75’i şehirlerde yaşamaktadır (2020 sonu). İlin alanı 6,4 hektardır.

Gümüşhane nereden göç almıştır?

1829 Osmanlı-Rus Savaşı sırasında Rus kuvvetleri Gümüşhane’ye ulaşamamış olsa da yakınlardaki Hart Ovası’na ulaşmış, Gümüşhane de bu savaştan etkilenmiş ve nüfusun önemli bir kısmı, özellikle madencilikle uğraşan gayrimüslimler ülkenin diğer bölgelerine göç etmişlerdir.

Gümüşhane ne zaman Türk oldu?

Halife Hz. Ömer döneminde (634-644) Erzincan ve Erzurum Arapların eline geçince Gümüşhane de bu egemenliği tanıdı. Halife Hz. Osman döneminden itibaren Emeviler ve Abbasiler’in eline geçen bölge, Çağrı Bey’in 1016 yılında Anadolu’ya yaptığı ilk akın sırasında Türklerin eline geçti.

Kelkit halkı nereden gelmiştir?

1058 yılında Tuğrul Bey’in kardeşi İbrahim Yinal Bey, Kelkit ve çevresini fethetti. Bu dönemde yoğun Türkmen aşiretleri Kelkit ve çevresine göç ederek yerleştiler.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir