İçeriğe geç

Karadenizde Hangi Beylikler Vardı

Karadeniz Bölgesi hangi beylik?

Kuzey Anadolu’nun Karadeniz bölgesindeki ilk beylik Çobanoğulları Beyliği’ydi (yaklaşık 1227–1309). Beylik, Kastamonu’da bir margrav ve Oğuzların Kayı boyuna mensup Hüsameddin Çoban tarafından kuruldu. Bu beylik daha sonra Candaroğulları (1292-1462) tarafından değiştirildi.

Kastamonuda hangi beylikler vardı?

TarihÖnceki tarih. … Kaşkalar. … Hititler. … Paflagonyalılar. … Roma dönemi (1. yüzyıl-4. yüzyıl) … Bizans dönemi (395-1227) … Çobanoğulları beyliği dönemi (1227-1309) … Candaroğulları beyliği dönemi (1309-1461)Diğer makaleler ..

Canik Beyliği hangi boydan oluşur?

Canik yöresi çoğunlukla Oğuzların Çepni boyunun yaşadığı bir bölgeydi.

Kaç tane Türk beyliği vardı?

Anadolu Beylikleri. İlk Anadolu Beylikleri, Malazgirt Savaşı’ndan sonra kurulan ve Anadolu Selçuklu devletinin çoğunu ele geçirene kadar hüküm süren beyliklerdi. Bu beyliklerden 11 tanesi vardır.

Karadeniz Türkleri hangi boydan?

Karadeniz’in bugünkü demografik yapısını ortaya koyan iki önemli göç hareketinden biri Çepniler tarafından gerçekleştirilip daha sonra Kıpçaklar haline dönüşmüş, diğeri ise Karadeniz’e Kumanlarla birlikte hakim olan ve Kırım Hanlığı’nın başlıca unsurlarından biri olan Kıpçaklar tarafından gerçekleştirilmiştir.

Trabzonluların kökeni nedir?

Trabzon İmparatorluğu’ndaki nüfusun çoğunluğunu, antik çağlardan beri bölgede yaşayan Kafkas kökenli Tzanlar (Lazlar) oluşturmaktadır. Bu durum, imparatorluğun çağdaş tarihçilerinin belgelerine de yansımış ve Trabzon İmparatorluğu “Tzaniti (Lazistan) Krallığı” olarak adlandırılmıştır.

Kastamonu Türkleri hangi boydan?

Kayıtlara göre 16. yüzyılda Kastamonu Sancağı’nda Avşar (Afşar) isminde 9 yerleşim yeri vardı. Bu yüzyılda Kastamonu Sancağı’ndaki Oğuz boyları arasında yerleşim yeri isimlerinin çoğunun Avşar (Afşar) boyuna ait olması dikkat çekici bir bulgudur.

Sinop’ta hangi beylikler vardı?

Selçuklu hakimiyetinin ardından baştan aşağı yeniden inşa edilen Sinop’ta önce Pervaneoğulları Beyliği, ardından da Candaroğulları’nın Türk egemenliği kalmıştır.

Candaroğlu Beyliği Kürt mü?

Başkentleri önce Kastamonu, sonra Sinop olan Candaroğulları/İsfendiyaroğulları da Kürt kökenli olup, Rum Selçukluları’nın çevre beyliklerine mensuptur.

Karadenizliler Çepni mi?

Beylikler Dönemi. Çepniler ağırlıklı olarak Doğu Karadeniz bölgesine yerleşmişler ve bu bölgenin Türkleşmesinde rol oynamışlardır. Çepniler; Özellikle Güvenç Abdal olmak üzere 1071’den itibaren Anadolu’nun iskânında ve 1277’den itibaren Sinop’tan Trabzon’a kadar Karadeniz bölgesinde görev almışlardır.

Trabzon hangi boydan gelir?

Fatih Sultan Mehmed döneminde Karamanoğulları’ndan Türkmenler, Oğuzların Avşar kabilesi ve Halep-Irak bölgesinden Türkmenler de Trabzon’a yerleşmişti. Bu dikkat çekicidir. Hem Hristiyan Kuman-Kıpçak Türkleri hem de Çepni Türkleri, Doğu Karadeniz bölgesinin Türk yurdu haline gelmesinde etkili olmuştur.

Canik ailesi kimdir?

Anadolu Selçuklu Devleti’nin dış kesimlerinde yaşayan Türkmen aşiretleri yarı bağımsız beylikler kurdular. Doğu Karadeniz bölgesinde, Eretna Beyliği’nin nominal vasalları olan bir dizi küçük beylik ortaya çıktı. Tarihçiler bu beyliklerin hepsine Canik beylikleri diyorlar.

Aydınoğullarına kim son verdi?

Böylece 1426 yılında Aydınoğulları Beyliği’nin toprakları II. Murad tarafından Osmanlı topraklarına katılarak kesin olarak ilhak edilmiştir.

Germiyanoğulları ne zaman bitti?

İkinci Dönem Anadolu Beylikleri Beyliği Başkent Saltanatı Germiyanoğulları Beyliği Kütahya 1300–1428 Hamitoğulları Beyliği Eğirdir 1301–1423 İnançoğulları Beyliği Denizli 1261–1368 Kadı Burhâneddin Devleti Kayseri 1381–1398 19 satır daha

1071’den önce Anadolu’da kimler vardı?

Kimmerler, İskitler, Avrupa Hunları, Sabarlar, Avarlar, Hazarlar ve Oğuzlar Anadolu’daki Türk varlığının temsilcileridir. Hem yazılı kaynaklar hem de arkeolojik kazılar bu kabilelerin Kafkasya’dan boğazlar üzerinden Anadolu’ya yayıldığını göstermektedir.

Çepni Türkleri nerede yaşar?

Giresun ili ve bölgesi tarihte Vilayet-i Çepni adıyla anılmaktadır. Günümüzde Çepniler ağırlıklı olarak Karadeniz Bölgesi’nde, özellikle Giresun, Gümüşhane, Ordu, Trabzon, Samsun ve Bayburt’ta yaşamaktadır.

Karadeniz bölgesini kim fethetti?

Fatih Sultan Mehmet dönemi, Karadeniz’deki Türk hakimiyeti açısından bir dönüm noktasıdır. Karadeniz’in Anadolu kıyılarının, Trabzon’un da dahil olduğu fethiyle başlayan süreç, karşı kıyıda Kırım’la devam etmiş ve Fatih Sultan Mehmet döneminde Karadeniz bir Türk gölü haline gelmiştir.

Uç beyi günümüzde nedir?

Türk Dil Kurumu’nun resmi internet sitesinde Uçbeyi, Uçbeyiliklerin sivil ve askeri yönetiminden sorumlu kişi olarak tanımlanmaktadır.

Giresun Türkleri hangi boydan?

Trabzon’da Giresun ve çevresi Moğol etkisi altına girdi. Bu arada Oğuzların Üçok koluna mensup boylardan Çepniler; Ordu, Giresun ve Trabzon illerinin sınırlarına yerleşmeye başladılar.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir