İçeriğe geç

Kaymakam Mı Üst Savcı Mı

Kaymakam kimden üstündür?

Kaymakam (Osmanlıca: قائم مقام), Osmanlı İmparatorluğu’nun son dönemi ile Cumhuriyet’in ilk yıllarında kullanılan, Miralay ile Binbaşı rütbeleri arasında yer alan askeri bir rütbe olup, günümüzdeki rütbelerden Yarbay’a eşdeğerdir.

Kaymakam savcıya emir verebilir mi?

Adli kovuşturma, Başsavcının denetim ve gözetimi altında yapılır. Soruşturma yürüten savcılar, emirlerini doğrudan doğruya kovuşturma makamlarına da verebilirler (md. 4). Adli makam olmayan amirler (valiler ve kaymakamlar dahil) adli görevleriyle ilgili olarak adli kolluk kuvvetlerine talimat veremezler (md.

Savcının üstü kim?

Yargıtay – Başsavcı 11.10.

Hakim mi daha üstün savcı mı?

Hakimler genellikle savcılardan daha üst sırada yer alırlar. Hakimlerin kararları genellikle kesindir ve yalnızca Yüksek Mahkeme tarafından bozulabilir. Savcılar Adalet Bakanlığı’na rapor verir ve yargılama yetkisine karşı itiraz edebilirler.

Kaymakam polise emir verebilir mi?

Vali ve kaymakamın kolluk kuvvetlerine doğrudan emir verme yetkisi. Vali, ildeki kolluk kuvvetlerinin başı, kaymakam ise ilçedeki kolluk kuvvetlerinin başıdır (İBK md. 11/1, 32/1). Kolluk kuvvetlerinin amirleri ve memurları, valinin ve kaymakamın emirlerini derhal yerine getirmekle yükümlüdür (İBK md. 11/1, 32/1).

Kaymakam kime emir verir?

Kaymakam, valinin emir ve talimatlarını yerine getirmekle yükümlüdür; B) Kaymakamlar, ilçe ile ilgili bütün konuları doğrudan doğruya kaymakama bildirir. Kaymakamlar ayrıca ilçe ile ilgili konularda bağlı oldukları valilerle de iletişim kurarlar.

Kaymakam savcıya arz mı eder rica mı?

Kaymakamlar adli makamlara, adli makamlar mülki amirliklere başvuruyor, nezaketin sadece kadın ismi olarak anıldığı yerlerde ise evrak iadesi bir ön yazı ve “Bundan sonra yazışma usulünde daha dikkatli olmanız ZORUNLUDUR” ifadesiyle başlıyor. Aslında mahkemeler bu konuda kısmen haklı.

Savcı kime emir veremez?

Hiçbir organ, makam, merci veya kişi, yargı yetkisini kullanırken mahkemelere ve hâkimlere emir ve talimat veremez, genelge gönderemez, tavsiye ve telkinde bulunamaz. Hâkimler görevlerini bağımsız olarak yaparlar; Anayasaya, kanuna ve hukuka uygun olarak vicdani kanaatlerine göre karar verirler.

Savcının amiri kimdir?

Türkiye’de Cumhuriyet Başsavcısı, Cumhuriyet savcısının hiyerarşik üstüdür.

Savcının dokunulmazlığı var mı?

Hukukumuza göre hâkimler yargı dokunulmazlığı veya dokunulmazlığından yararlanamazlar10. Hâkim, uygulanabilir hukuk normlarını vicdanlı, tarafsız, kişisel kanaat, inanç ve önyargılardan uzak, yasama, yürütme ve çevre erklerinin baskılarına karşı uygulamakla yükümlüdür.

En genç savcı kaç yaşında olur?

Yargı alanında hâkim ve savcı olmak üzere yapılacak sınavlara ve idari yargı alanında hâkim ve savcı olmak üzere yapılacak sınavlara girebilmek için, giriş sınavının yapıldığı yılın 1 Ocak tarihinde 35 yaşını doldurmamış olmak gerekir.

Savcının rütbesi nedir?

Savcı Rütbeleri Savcılar savcı, başsavcı yardımcısı veya başsavcı olabilir. Bu anlamda, kamu savcılığında çok fazla rütbe yoktur.

Polis mi üstün savcı mı?

Savcının üstünlüğü Polis memurlarına emir verme yetkileri yoktur. Ancak savcılar polise soruşturma talimatları verebilirler. Ayrıca albaylar da dahil olmak üzere kolluk kuvvetleri mensuplarına karşı soruşturmalar yürütebilirler.

Kaç çeşit savcı vardır?

Savcılar adli ve idari yargıda çalışırlar. Yargıda çalışanlar savcılar, kıdemli savcılar, kıdemli savcı yardımcıları ve il ve ilçelerde Yargıtay savcılarıdır. İdari yargıda çalışanlar Adalet Bakanlığı’nda savcı olarak çalışırlar.

Savcının maaşı ne kadar?

Ankete katılan kullanıcıların paylaştığı maaş verilerine göre savcıların ortalama aylık maaşı 110.700 TL. Savcıların en düşük ortalama maaşı 88.500 TL iken en yüksek ortalama maaşı ise 200 TL.

Kaymakam ne amiridir?

5442 sayılı İl İdaresi Kanunu’na göre, Kaymakam ilçede hükümeti temsil eder ve genel ilçe idaresinin başıdır. Kaymakam bu sıfatla ilçedeki merkezi idarenin temsilcisidir.

Kaymakam görevden alabilir mi?

Örneğin DMK’nın 138. maddesinde görevden alınabilecek kişiler şöyle sıralanmıştır: a) Atama yapma yetkisine sahip amirleri, b) Bakanlıklar ve genel müdürlük müfettişleri, c) İllerde valiler, d) İlçelerde kaymakamlar.

Protokol sıralaması nasıl olmalı?

Protokolde kişisel unvan, yaş veya cinsiyet açısından ayrımcılık yoktur ve protokolsüz sıralama alfabetiktir. Kamusal yaşamda ulusal bayrak ve zirve önce gelir; kamusal ve sosyal yaşamda misafir; sosyal yaşamda hanım her zaman önce gelir (sağda yer alır). Üstler selamlaşmada önce, vedalaşmada en son gelir. Törenlerde konuşma sırası asttan üste doğrudur.

Cumhurbaşkanından sonra en yetkili kişi kim?

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından Cumhurbaşkanı Birinci Yardımcısı olarak atanan Fuat Oktay, 10 Temmuz 2018’de yemin etti.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir